downloads  |  faq
Contact

Wilt u sparren met Bol?
Bel dan  +31 24 366 69 50
of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Onze contactgegevens »

Overnemen van een Nederlands bedrijf

Als u internationaal wilt groeien en/of uw Europese marktaandeel wilt vergroten, is Nederland een interessant vestigingsland. U kunt een vennootschap of vestiging oprichten, maar u kunt ook een bestaand Nederlands bedrijf overnemen. Een van de belangrijkste voordelen van een overname is dat u niet van nul af aan in alles hoeft te investeren. Vaak heeft een bedrijf ook al naamsbekendheid in de markt opgebouwd. U verhoogt daarmee de kans om de onderneming tot een nog groter (financieel) succes te maken.

Internationale overname

Internationale transacties

Zelfs na de officiële bedrijfsaankoop kunt u nog tegen hobbels aanlopen. Ook hierin kunt u vertrouwen op de adviseurs van Bol International. Met succes begeleiden we al jarenlang veel internationale overnames.

Veelgestelde vragen

Waar moet men alert op zijn bij een internationale overname?

Een bedrijf heeft vaak met verschillende partijen uiteenlopende contracten gesloten. De verplichtingen die uit deze contracten voortkomen, gaan automatisch op de nieuwe eigenaar over.

De contracten zijn in het algemeen niet zomaar om te zetten of op te zeggen. Denk bijvoorbeeld aan personeel dat u niet bevalt. Die kunt u niet zomaar ontslaan. Of verplichtingen met de verhuurder of met leveranciers. In Nederland geldt: 'afspraak is afspraak'.

Wordt het personeelsbestand ook mee overgenomen?

In het Nederlands rechtssysteem zijn het bedrijf en het personeel één entiteit. Daarom gaan bij overname van het bedrijf de contracten van rechtswege mee over. Feitelijk neemt u het personeel dus mee over, inclusief hun bestaande rechten en plichten.

Wat zijn de fiscale consequenties bij overname?

Fiscaal bestaat een overname van een bedrijf uit vier onderdelen:

  • het pand;
  • de activiteiten;
  • de mensen;
  • de transactievorm.

Niet in alle situaties is bij een overname bijvoorbeeld het pand BTW-plichtig. Indien het pand een onderdeel is van de Besloten Vennootschap (B.V.) dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk bij overname daarom van te voren na over de juiste constructie.

Vergelijk bij overname de financieringsmogelijkheden in beide vestigingslanden en kom tot de optimale fiscale keuze op gebied van renteaftrek. Ook bij de financiering is in Nederland namelijk een fiscaal voordeel te halen: tot €1.000.000 is de rente aftrekbaar.

Zo zijn er tal van zaken waarvoor het zinvol is om vanuit een fiscale optiek naar de transactiestructuur te kijken. De adviseurs van Bol International denken daarin graag met u mee en desgevraagd verzorgen ze de afhandeling voor u.