downloads  |  faq
Contact

Wilt u sparren met Bol?
Bel dan  +31 24 366 69 50
of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Onze contactgegevens »

Oprichten van een vestiging in Nederland

U heeft een bedrijf in het buitenland en wilt uitbreiden. Om op de Nederlandse markt te kunnen opereren kunt u een vestiging openen in Nederland, ook wel een filiaal genoemd. Bij het openen van een filiaal is geen notaris nodig en hoeft u geen startkapitaal te storten.

Wat moet u wel doen?

  • Inschrijven van het hoofdhuis en van de vestiging in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hiermee bestaat uw vestiging officieel in Nederland. U krijgt dan een KvK inschrijfnummer.
  • Registratie van de vestiging bij de Nederlandse belastingdienst. Hier krijgt u fiscale nummers.
  • Eventueel openen van een Nederlandse bankrekening.

De wettelijke identificatieregels zijn ook van toepassing op een vestiging van een buitenlandse onderneming. Om de vestiging in Nederland te openen en te registreren zijn veel (identificatie) documenten nodig van zowel het hoofdhuis als de directie van het hoofdhuis. Het verzamelen van de documenten kost vaak veel tijd. Naast deze administratieve last is er tevens een taalbarrière. Alle registratie documenten moeten in het Nederlands ingediend en getekend worden. Het is daarom raadzaam en handig om een Nederlandse adviseur in de arm te nemen, die voor u de documenten kan invullen, vertalen en aanleveren. En die weet wat officieel nodig is.

Een vestiging is geen juridische entiteit en kan zelf geen overeenkomsten aangaan. Afnemers van de vestiging handelen dus in feite met het buitenlandse hoofdhuis.

Belastingtechnisch verschilt de behandeling van een filiaal niet met die van een vennootschap. Ze zijn onderworpen aan dezelfde regels en hebben dezelfde verplichtingen, namelijk:

  • Belasting op tijd betalen
  • Op tijd de belastingaangiftes indienen
  • Administratie voeren

Het hoofdhuis is hoofdelijk aansprakelijk voor de belastingschulden van de vestiging.

Veelgestelde vragen

Heeft het openen van een filiaal voordelen?

In verhouding met de oprichting van een vennootschap of holding, zal het openen van een filiaal sneller en goedkoper kunnen plaatsvinden. Veel is afhankelijk van de aanlevering van de diverse documenten door het hoofdhuis.

Daarnaast kan ook de wijze van belastingheffing van buitenlandse vestigingen in het land van het hoofdhuis en het belastingverdrag tussen beide landen een rol spelen. Soms kunnen bijvoorbeeld verliezen van het filiaal rechtstreeks ten laste van de winst van het hoofdhuis gebracht worden.

Waarom kiezen voor een vennootschap boven een vestiging?

Het voornaamste juridische nadeel van een vestiging ten opzichte van een rechtspersoon in een ander land ligt in de aansprakelijkheid. De aandeelhouders van een rechtspersoon zijn, over het algemeen, niet verder aansprakelijk dan het bedrag van hun investering in Nederland. Bij een filiaal is het hoofdhuis mede aansprakelijk voor de overeenkomsten en schulden van het filiaal. De beperkte aansprakelijkheid van een vennootschap is vaak een reden om voor een vennootschap te kiezen.

Wanneer u de keuze maakt tussen opereren via een vennootschap of via een vestiging, dient u ook de belastingheffing in beide landen in ogenschouw te nemen.

Kan een vestiging omgevormd worden tot een vennootschap?

Juridisch is het niet mogelijk om een vestiging rechtstreeks om te vormen in een vennootschap. In feite dient het hoofdhuis een nieuwe vennootschap op te richten waarin nieuwe activiteiten worden gestart. De nieuwe vennootschap krijgt een eigen inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel en krijgt eigen fiscale nummers. Het hoofdhuis kan er voor kiezen om de onderneming van de vestiging in te brengen in de nieuwe vennootschap (als storting (informeel) kapitaal). De overeenkomsten van de vestiging zullen opnieuw gesloten moeten worden door de nieuwe vennootschap.

De vestiging zal zich moeten uitschrijven bij het handelsregister en bij de Belastingdienst. Eventueel dient er over (stille) reserves van het filiaal belasting betaald te worden.