downloads  |  faq
Contact

Wilt u sparren met Bol?
Bel dan  +31 24 366 69 50
of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Onze contactgegevens »

Nederland als vestigingsland 

Nederland is van oudsher internationaal georiënteerd. Buitenlandse (zaken)mensen worden gastvrij ontvangen en de communicatie verloopt prima, ook als u geen Nederlands beheerst. Bijna alle Nederlanders spreken namelijk Engels en daarnaast nog één of twee andere vreemde talen. Dit maakt het aantrekkelijk om als buitenlandse partij te kiezen voor Nederland.

Gunstige factoren

Nederland kent bovendien veel gunstige faciliteiten ter bevordering van de internationale business:

Verdragennetwerk
Nederland heeft veel unilaterale belastingverdragen afgesloten, met voordelige regelingen waardoor dubbele heffing wordt voorkomen en bronheffingen op rente, royalty en dividenden worden verlaagd tot vaak nihil. De in Nederland gevestigde bedrijven kunnen hier gebruik van maken. Net als dat ze vanuit Nederland gebruik kunnen maken van de vrije Europese markteconomie.

Fiscale regelingen
Heel bekend is het gunstige holding regime. Voor een Amerikaans bedrijf bijvoorbeeld, dat de Europese markt wil bewerken vanuit verschillende Europese landen, is het fiscaal gunstig de holdingmaatschappij in Nederland te vestigen. Nederland kent namelijk een deelnemingsvrijstelling waarbij 100% van de ontvangen dividenden en capital gains vrijgesteld zijn en door het uitgebreide verdragennetwerk wordt de Nederlandse dividendbelasting veelal verlaagd tot zelfs nihil.

Logistieke faciliteiten
Via Nederland heeft u eenvoudig toegang tot heel Europa. Via schip (de havens van Rotterdam, Amsterdam en Groningen) of vliegtuig (Schiphol), maar ook via trein of vrachtverkeer bereikt u Nederland, waar de infrastructuur uitstekend aansluit op het achterland. Nederland kent dan ook een uitgebreide en florerende transportsector. Wist u bijvoorbeeld dat 65% van de Amerikaanse bedrijven die een eigen distributiecentrum in Europa hebben, dit in Nederland hebben gevestigd?

Arbeidsproductiviteit
Arbeidsvoorwaardelijk kent Nederland een hoog aantal minimum vrije dagen per werknemer. Dit kan u wellicht afschrikken, maar let op! Nederland behoort met het aantal vrije dagen tot de middenmoot van de EU. En de arbeidsproductiviteit van de Nederlandse werknemers is buitengewoon hoog. De calvinistische instelling 'eerst werken, dan genieten' en de interesse om te innoveren en ontwikkelen, maken het aantrekkelijk om Nederlands personeel aan te nemen. Het gaat immers niet om het aantal uren dat er gewerkt wordt, maar om dat wat er in die tijd bereikt wordt.

Veelgestelde vragen

Worden in Nederland rapporten in euro's opgesteld?

Op verzoek en onder bepaalde voorwaarden kunt u in Nederland ook rapporteren in een zogenoemde ‘functionele valuta’, bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, Engelse pond of Japanse yen.

Waarom is het voordelig om via Nederland goederen in te voeren?

Als één van de weinige landen binnen de EU kan via Nederland invoer plaatsvinden zonder dat er BTW dient te worden voorgefinancierd.

Waarom kiezen voor een coƶperatie in plaats van een B.V.?

In principe is een coöperatie niet onderworpen aan dividendbelasting als ze dividend uitkeert aan haar leden. Dit is alleen anders in geval van misbruiksituaties.