downloads  |  faq
Contact

Wilt u sparren met Bol?
Bel dan  +31 24 366 69 50
of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Onze contactgegevens »

Werken in meerdere landen

Werknemers in grensgebieden werken regelmatig in meerdere landen. Naast de vraag waar u loonbelasting gaat betalen, moet u zich ook vragen stellen als: wat gebeurt er als ik ziek of arbeidsongeschikt word, en hoe zit het met mijn pensioen?

Wat de loonbelasting betreft wordt gekeken vanuit de drie grondbeginselen van tijdelijke werk: door welk bedrijf word ik uitbetaald, wat is de duur van het project en hoeveel dagen verblijf ik in het projectland? Dit is bepalend voor waar u de loonbelasting betaalt.

Regelgeving binnen de EU

Buiten de EU

Bol International heeft veel ervaring in grensoverschrijdende arbeid en is u hierin graag van dienst.

Veelgestelde vragen

Spelen de nationale regels van het woon- en werkland een rol?

Om te bepalen of iemand volgens de regels van de Europese Verordening als zelfstandige of als werknemer wordt aangemerkt, wordt gekeken naar de nationale regels van het land waar de werkzaamheden plaatsvinden.

Dit kan soms zodanig complex zijn, dat de sociale zekerheidinstanties van het werk- en woonland met elkaar moeten overleggen om zo de sociale zekerheidsstatus te bepalen.

Kun je in meerdere landen verzekerd zijn?

Binnen de EU is dit in principe niet mogelijk. Maar als een persoon ook buiten de EU werkzaam is, in een land waarmee het woonland geen regeling heeft getroffen, kan hij of zij hierdoor in meerdere landen verzekeringsplichtig zijn.

Kan tijdelijk personeel verzekerd blijven in het land van herkomst?

Dat is in principe mogelijk voor een periode van maximaal 2 jaar. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden, zoals bijvoorbeeld het feit dat de werknemer niet mag worden uitgezonden om een ander te vervangen.