downloads  |  faq
Contact

Wilt u sparren met Bol?
Bel dan  +31 24 366 69 50
of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Onze contactgegevens »

Handelen vanuit een niet-EU-land

Is er sprake van goederenleveringen tussen Nederland en een land buiten de Europese Unie (EU) dan is er sprake van import of export. Als we uitgaan van uw situatie (u heeft een buiten de EU gevestigde onderneming) gaat het dus om export naar Nederland en import vanuit Nederland.

Export van goederen naar Nederland

Import van goederen uit Nederland

Bol International heeft contacten met collega-kantoren in bijna alle landen van de wereld. Wanneer u wilt weten aan welke eisen u moet voldoen, kunnen wij u in contact brengen met zo’n lokale expert, of we kunnen het via dit contact voor u uitzoeken.

Veelgestelde vragen

Geldt bij levering van goederen aan particulieren ook het 0%-tarief?

Nee. In dat geval moet de buitenlandse leverancier in de meeste gevallen omzetbelasting in rekening brengen, zoals deze geldt in het EU-land waar hij gevestigd is.

N.B.: wanneer goederen aan een particulier in een niet EU-land worden geleverd, is het 0%-tarief van toepassing (dit is dus anders dan bij leveringen aan particulieren, die in een EU-land wonen).

Gelden voor diensten dezelfde (belasting)regels als voor goederen?

Nee. Indien er sprake is van diensten gelden geheel andere regels. Raadpleeg hiervoor de BTW-adviseurs van Bol International.

Wat houdt het ‘first sale principle’ in?

In de praktijk komt het vaak voor, dat een ondernemer goederen niet direct bij de producent koopt, maar bij een tot het concern behorende tussenhandelaar. Bij de invoer van die goederen in Nederland is de ondernemer in principe invoerrechten verschuldigd over de prijs, die hij aan de tussenhandelaar is verschuldigd. Het first sale principle staat de ondernemer toe de invoerrechten te betalen over de prijs, die de tussenhandelaar aan de producent heeft betaald, welke prijs uiteraard lager is dan de prijs, die de ondernemer aan de tussenhandelaar moet betalen.

Wat is de GN-code?

De GN-code is een 9-cijferige code, die uniek is voor de betreffende productcategorie. Aan de hand van de GN-code wordt de tariefstelling van de invoerrechten voor die productcategorie bepaald. Wanneer er geen of niet de juiste GN-code is vermeld op exportzendingen, dan kunt u voor hogere kosten komen te staan. Een check op de GN-codes en kennis van de GN-tabel kan u behoeden voor een onjuiste berekening van de invoerrechten (en eventueel bijkomende boetekosten). De specialisten van Bol International kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste GN-code.