downloads  |  faq
Contact

Wilt u sparren met Bol?
Bel dan  +31 24 366 69 50
of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Onze contactgegevens »

Handelen tussen EU-landen

Goederenstromen tussen de landen binnen de Europese Unie noemen we Intracommunautaire leveringen en verwervingen. Wanneer bijvoorbeeld goederen van Nederland aan Duitsland worden geleverd, verricht de Nederlandse ondernemer een intracommunautaire levering (ICL) en de Duitse ondernemer een intracommunautaire verwerving (ICV). Een intracommunautaire transactie dient aangegeven te worden in de aangifte omzetbelasting van beide partijen. Dus zowel door de ondernemer in Nederland als door de ondernemer in het andere EU-land.

Voorwaarden voor Intracommunautaire leveringen aan Nederland

Voorwaarden voor intracommunautaire verwervingen uit Nederland

Zorg dat alles goed geregeld is

Ook als het gaat om transacties binnen de Europese Unie, is het vaak verstandig om een professional mee te laten kijken. Dan weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet en dat alles goed geregeld is. De adviseurs van Bol International denken graag met u mee.

Veelgestelde vragen

In welk land vindt de Intracommunautaire verwerving plaats?

Er is alleen sprake van een Intracommunautaire levering (ICL), wanneer de goederen ook daadwerkelijk in een ander EU-land zijn afgeleverd. Wanneer een Nederlandse ondernemer u bijvoorbeeld vraagt de goederen in België af te leveren, dan verricht de Nederlandse ondernemer een intracommunautaire verwerving (ICV) in België. Het is daarom aan te bevelen op een factuur altijd het afleveradres te vermelden.

Is er sprake van een intracommunautaire levering bij particulieren?

Nee. Als de leverancier geen ondernemer is, kan er geen sprake zijn van een Intracommunautaire levering. Er is dan ook geen BTW verschuldigd.

Geldt bij levering van goederen aan particulieren ook het 0%-tarief?

Nee. In dat geval moet de buitenlandse leverancier in de meeste gevallen omzetbelasting in rekening brengen, zoals deze geldt in het EU-land waar hij gevestigd is.

N.B.: wanneer goederen aan een particulier in een niet EU-land worden geleverd, is het 0%-tarief van toepassing (dit is dus anders dan bij leveringen aan particulieren, die in een EU-land wonen).

Gelden voor diensten dezelfde (belasting)regels als voor goederen?

Nee. Indien er sprake is van diensten gelden geheel andere regels. Raadpleeg hiervoor de BTW-adviseurs van Bol International.